Tegenwoordig krijgen geliefden bij het afscheid en de uitvaart steeds vaker de aandacht die ze verdienen. De dood is niet langer het taboe, dat het jarenlang geweest is. We koesteren steeds meer de momenten waarop we onze dierbaren herdenken en hebben meer aandacht voor verliesverwerking. In het boekje 'Trends in afscheid en herinneren' pleiten Ron Bavelaar (directievoorzitter Yarden) en Adjiedj Bakas ('trendwatcher des vaderlands') ervoor de dood in ons emotionele leven toe te laten, na deze decennialang te hebben weggestopt. Ook geeft het boekje een overzicht van trends in afscheid nemen anno 2015. Met deze uitgave wil Yarden duidelijk maken dat rouwverwerking in de 21e eeuw verstandiger kan én moet.

Waardig leven en sterven

Waardig leven en sterven wordt een belangrijke trend. Waardig sterven is een kunst en de dood van je geliefde een goede plek geven een nog grotere kunst. Elke dag verliezen 150 Nederlanders hun partner aan de dood. Jaarlijks overlijden er ca.136.000 mensen. Schatting is dat er per jaar 200.000 rouwenden na overlijden zijn. Wij staan er voor om op een betrokken manier bij te dragen aan een persoonlijk en waardig afscheid, ook omdat dit later zeker kan helpen bij de rouwverwerking.

Het veranderende afscheid

Mede door onze multiculturele samenleving verandert ons omgaan met de dood. Zo kiezen wij er ook steeds vaker voor om in navolging van diverse andere culturen onze overleden dierbare zelf te wassen en te kleden. We laten steeds vaker lampionnen op bij een uitvaart, een ritueel dat haar oorsprong vindt in Thailand. Een enkele keer al vieren we het leven in vrolijke kleding, in plaats van dat we rouwen in stemmig zwart. Yarden Vereniging en Goemans Uitvaartzorg werken actief aan het verder doorbreken van het taboe rondom de dood. We organiseren regelmatig bijeenkomsten met onderwerpen als verliesverwerking, kinderen en de dood of de vormgeving van een uitvaart.

Trends in leven, sterven en uitvaart

De gesignaleerde trends in leven, sterven en uitvaart zijn:

1 Nieuwe spiritualiteit.

2 Langer leven en vaker euthanasie.

3 Afscheid nemen waar en hoe we willen.

4 De bucketlist.

5 De duurzame uitvaart.

6 Nieuwe vormen van lijkbezorging.

7 Nieuwe asbestemmingen.

8 Creatief met kisten.

Meer weten?

U kunt kosteloos het boekje 'Trends in afscheid en herinneren' aanvragen op tel 0485 523 043 of 0478 588889 of via e-mail naar info@goemansuitvaartzorg.nl.

Kunnen wij u helpen?

Goemans uitvaartzorg

E-mail: info@goemansuitvaartzorg.nl

Boxmeer Uitvaartcentrum

Elzenstraat 7
5831 LH Boxmeer
Telefoon: 0485 523 043

Gennep Uitvaartcentrum / Kantoor

2e Dwarsweg 54
6591 XR Gennep
Telefoon: 0485 523 043

Venray Uitvaartcentrum / Kantoor

Keizersveld 54
5803 AN Venray
Telefoon: 0478 588 889


neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Onze vestigingen

  • Boxmeer
  • Gennep
  • Venray
  • Overloon
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.